Kiemelt hírek

  • Ausztrál tudósok olyan festékkel álltak elő, amely nem csak elektromos áramot képes termelni napenergiából, hanem hidrogén előállítására is alkalmas.
  • A nagysebességű helikoptereknek nem kell üzemanyagot habzsoló, hangos bestiáknak lenniük, megépíthetők környezettudatos, csöndes masinákként is.
  • Az ExxonMobil és a Synthetic Genomics Inc. ma áttörést jelentett be a fejlett bioüzemanyagok előállítását célzó közös kutatásukban.
  • Az Európai Űrügynökség Tudományos Programtanácsának döntése nyomán útjára indulhat a PLATO exobolygó-kereső program, a huszonhat távcsőből álló rendszer összeállításában és a mérési módszerek fejlesztésében fontos szerepet kap a magyar kutatók és mérnökök munkája.
  • Az OTP Bank elindította új, érintéses mobilfizetési megoldását.
A Tesla Motors megvásárolta a gyártásautomatizálási rendszerekre szakosodott német Grohmann Engineering vállalatot.
Magyar fejlesztésű és gyártású elektromosautó-töltőt avattak az elektromos autók számára szervezett '80edays' nemzetközi túra budapesti állomásán.
Az elektromos és hibrid gépjárművek gyors terjedésével ma már több elektromos töltőállomás van Japánban, mint benzinkút.
A nagysebességű helikoptereknek nem kell üzemanyagot habzsoló, hangos bestiáknak lenniük, megépíthetők környezettudatos, csöndes masinákként is.

Magazin

Ivóvíz levegőből napfény segítségével
Az első fenntartható város
Új gázturbina
Egy fémekből és szerves vegyületekből álló vékony rács képes a levegőben található nedvességet iható víz formájába alakítani mindössze a napfény erejének segítségével.
Az ABB füzérinverterei szolgáltatnak villamos energiát a lakóknak Dubaj első teljesen elektromos árammal működtetett városában.
A Siemens bemutatta az olaj- és gázipari felhasználásra fejlesztett 38 MW-os aeroderivatív gázturbinát.

Mértékegység váltó