Átlátszó áramforrás

2015.08.25.
Egy kutatócsoportnak sikerült elérnie az átlátszó nanopapír továbbfejlesztésével, hogy az saját maga állítsa elő az energiát. Ez akár a külső energiaforrás nélkül működő, papír-alapú elektronika alapja is lehet.

A papírba ágyazott elektronika fejlesztése már jó néhány éve foglalkoztatja a kutatókat: könnyű, rugalmas és gazdaságosan előállítható eszközök megjelenését várják a technikától. Egy jelenleg folyó kutatás célja, hogy az elektromos áramkörök műanyag- vagy üvegalapú hordozóanyagát a papírral – mint megújuló alapanyaggal – helyettesítsék.

Ebben az úgynevezett nanopapír kulcsszerepet játszik. A hagyományos – mikrométernyi széles rostokból álló – papírral ellentétben a nanopapír cellulózszálai mindössze néhány nanométer szélesek. A cellulózt növényi sejtekből nyerik ki, amely a papírgyártás fontos megújuló alapanyagát képezi. A nanopapír a vékony rostoknak köszönhetően közel átlátszó, és sima, csaknem műanyagszerű felülete van – ami optimális feltételeket nyújt az elektromosvezetők felhordásához.

Szén-nanocsövek 3D ábrázolása. Forrás: Wikimedia Commons/Mstroeck/cc-by-sa-3.0

 

Azonban az előnyös paraméterei ellenére a nanopapír-alapú fejlesztéseknek külső áramforrásra van szükségük a működéshez. Legalábbis eddig így volt, ugyanis most a Marylandi Egyetem és a kínai Wuhan Egyetem néhány kutatója egy nanopapírból kifejlesztett önellátó elektromos berendezésen dolgozik – jelent meg a Chemical & Engineering News magazinban.

Az átlátszó nanopapír áramforrása az elektrosztatikus indukció elve alapján működik: a töltések mozgása által elektromos energia keletkezik. A Liangbing Hu és Jun Zhou vezette kutatócsoport két réteg nanopapír és szén-nanocsövek segítségével elektródokat képzett. Az egyik nanopapírt 30 mikrométer vastag negatív töltésű átlátszó polietilén réteggel vonták be. Ezt követően a nanopapírokat egymásra helyezték, így a két lapot a negatív töltésű polietilénréteg választotta el egymástól. Ezen kívül a polietilén réteg és a másik nanopapír között egy légrést alakítottak ki, amelynek a töltések szétválasztásában van jelentősége.

 

A beépített áramforrás felépítése. Forrás: American Chemical Society

A következő lépés a rétegek összenyomása. Ezzel a légrés csökken és a negatív töltésű polietilén réteg közelebb kerül az alatta lévő nanopapírhoz, így a töltések között felborul az egyensúly. Ahhoz, hogy ez újra kiegyenlítődjön, töltésvándorlás indul a papírra felvitt vezetőkön keresztül. A folyamatos áram fenntartása a papírrétegek állandó összenyomásával és elengedésével biztosítható. A kutatók szerint a kísérlet során több mint 54.000 ilyen ciklust bírt ki a generátor. Egy 2x2 cm-es szerkezet segítségével elegendő energiát állítottak elő egy kisméretű LC-kijelző kivilágításához.

Ami most a kutatócsoportnak kicsiben sikerült, a jövőben több területen is felhasználhatóvá válhat. Gondoljunk csak egy interaktív könyvre, egy protézis érzékeny felszínére vagy műalkotások és fontos dokumentumok biztonsági rendszerére! A közel átlátszó nanopapírt például festmények felületére is fel lehetne hordani. Egy így elhelyezett érzékelő megérintése működésbe tudná hozni a riasztórendszert. Ugyan kérdéses, hogy a kutatók által 95%-ra becsült fényáteresztő-képesség mennyire akadályozná a festmény élvezhetőségét. A tudósok mindenesetre az energia-független eszközben az okospapír és azehhez kapcsolódó elektronika gyártásához vezető egyenes utat vizionálják.

 

Forrás: www.heise.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Stanford Egyetem és a SLAC Laboratórium kutatói kifejlesztenek egy öngyógyító mechanizmust, amivel megnövelhető az új akkuk élettartama.
Egy érzékelő prototípus energiát spórol azzal, hogy olyan tranzisztorokat használ, amelyek sosincsenek teljesen bekapcsolva.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot
Az elmúlt év során 8 új tengerparti szélfarmot csatlakoztattak az európai hálózathoz, 199 új turbinával és összesen 577 MW kapacitással, ami a 2008-ban újonnan létesített 373 MW-hoz képest 54%-os növekedést jelent.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?